Viberti Barbera d’Alba La Gemella

169,00 kr

Årgång: 2023
Druva: 100% Barbera
Land: Italien
Region: Piemonte
Alkohol: 14%
Flaska / Kartong: 6 st
Artikelnummer: 700751193
Volym: 750ml
Pris: 169 kr ex.

KARAKTÄR

Aromatisk doft av mogna mörka körsbär, maraschino, björnbär och cassis. Smaken är medelfyllig och rund med en elegant fruktighet, mjuka tanniner och en snyggt balanserad eftersmak.

OM VINET

La Gemella är en hyllning till Claudios mamma Maria som drev köket på familjens restaurang Il Buon Padre i 50 år. Namnet kommer från att Maria var tvilling (La Gemella). La Gemella-projektet började 2004 då Claudio planterade 11 ha Barbera i två vingårdar, Costa di Vergne 430 m.ö.h. och Cascina Nuova 380 m.ö.h. Två vingårdslägen med olika typer av jordmån och densitet mellan rankorna. Druvorna selekteras för hand vid skörd och de krossas och avstjälkas innan jäsning som sker i horisontella jästankar. Under jäsning, som pågår i 8-10 dagar i 30 graders värme, görs regelbunden ”punsch down” av skal-locket. Efter alkoholjäsningen får vinet genomgå malolaktisk jäsning i 40 dagar. Vinet får sedan mogna i 10 månader med regelbunden omrörning av jästfällningen s.k. Battonage.

Produktblad

Årgång: 2023
Druva: 100% Barbera
Land: Italien
Region: Piemonte
Alkohol: 14%
Flaska / Kartong: 6 st
Artikelnummer: 700751193
Volym: 750ml
Pris: 169 kr ex.

KARAKTÄR

Aromatisk doft av mogna mörka körsbär, maraschino, björnbär och cassis. Smaken är medelfyllig och rund med en elegant fruktighet, mjuka tanniner och en snyggt balanserad eftersmak.

OM VINET

La Gemella är en hyllning till Claudios mamma Maria som drev köket på familjens restaurang Il Buon Padre i 50 år. Namnet kommer från att Maria var tvilling (La Gemella). La Gemella-projektet började 2004 då Claudio planterade 11 ha Barbera i två vingårdar, Costa di Vergne 430 m.ö.h. och Cascina Nuova 380 m.ö.h. Två vingårdslägen med olika typer av jordmån och densitet mellan rankorna. Druvorna selekteras för hand vid skörd och de krossas och avstjälkas innan jäsning som sker i horisontella jästankar. Under jäsning, som pågår i 8-10 dagar i 30 graders värme, görs regelbunden ”punsch down” av skal-locket. Efter alkoholjäsningen får vinet genomgå malolaktisk jäsning i 40 dagar. Vinet får sedan mogna i 10 månader med regelbunden omrörning av jästfällningen s.k. Battonage.

Produktblad

Viberti Vingård från Italien

OM PRODUCENTEN

Allt började 1923 när Cavalier Antonio Viberti köpte värdshuset Buon Padre i Barolo. I källaren till restaurangen började han producera vin till sina gäster av de lokala kända druvorna Dolcetto, Barbera och Nebbiolo som snabbt fick rykte om sig att hålla en hög kvalitet. 1967 tog sonen Giovanni Viberti över verksamheten och utökade vinproduktionen med både odlingsmark och en ny källare för vinproduktion. Detta blev starten för vinhuset Viberti Giovanni som idag drivs av sonen Claudio Viberti. Med en vision att kombinera innovation med respekt för traditionell vinmakning, har han tagit vinhuset Viberti till den högre kvalitetsnivån som fått stor respekt internationellt. Viberti äger totalt ca 50 ha vingårdar varav 30 ha i Langhe och Barolo området, 10 ha i Dogliani och 9,5 ha i Colli Tortonesi. Samtliga vingårdar och produktionen är hållbarhetscertifierade.