Viberti Barbera d’Asti Superiore Collejato

289,00 kr

Årgång: 2022
Druva: 100% Barbera
Land: Italien
Region: Piemonte
Alkohol: 15%
Flaska / Kartong: 6 st
Artikelnummer: 700751195
Volym: 750ml
Pris flaska: 299 kr ex.
Pris kolli: 289 kr ex.

KARAKTÄR

Inbjudande och generös doft av mogna mörka körsbär, torkade plommon och syltade björnbär med inslag av söta kryddor. Smaken är fyllig med djup fruktighet och snygga harmoniska tanniner med en balanserad och lång eftersmak.

OM VINET

2021 förvärvade familjen Viberti en vingård med bästa läget i området Asti. Med en klar vision från start att skapa ett Barbera-vin med uråldrig teknik där man låter druvorna i det närmaste bli övermogna genom torkning för att få ett torrt rött vin med stor aromatisk och strukturell koncentration skapades Collejato. Namnet är en akronym av vingårdens ursprungliga namn, Colle Molizzo, och namnet på Claudios tvillingsöner Jacopo och Tommaso. Druvorna skördas för hand och får sedan torka på hela klasar tills de når en viktminskning på max 15%. Druvklasarna krossas försiktigt för att sedan jäsa i horisontella jästankar med kontinuerlig ”push down” av skal-locket tills allt socker är utjäst. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i 1000-liters lätt rostade ekfat för att sedan får mogna i samma fat i 20 månader.

Produktblad

Årgång: 2022
Druva: 100% Barbera
Land: Italien
Region: Piemonte
Alkohol: 15%
Flaska / Kartong: 6 st
Artikelnummer: 700751195
Volym: 750ml
Pris flaska: 299 kr ex.
Pris kolli: 289 kr ex.

KARAKTÄR

Inbjudande och generös doft av mogna mörka körsbär, torkade plommon och syltade björnbär med inslag av söta kryddor. Smaken är fyllig med djup fruktighet och snygga harmoniska tanniner med en balanserad och lång eftersmak.

OM VINET

2021 förvärvade familjen Viberti en vingård med bästa läget i området Asti. Med en klar vision från start att skapa ett Barbera-vin med uråldrig teknik där man låter druvorna i det närmaste bli övermogna genom torkning för att få ett torrt rött vin med stor aromatisk och strukturell koncentration skapades Collejato. Namnet är en akronym av vingårdens ursprungliga namn, Colle Molizzo, och namnet på Claudios tvillingsöner Jacopo och Tommaso. Druvorna skördas för hand och får sedan torka på hela klasar tills de når en viktminskning på max 15%. Druvklasarna krossas försiktigt för att sedan jäsa i horisontella jästankar med kontinuerlig ”push down” av skal-locket tills allt socker är utjäst. Vinet genomgår malolaktisk jäsning i 1000-liters lätt rostade ekfat för att sedan får mogna i samma fat i 20 månader.

Produktblad

Viberti Vingård från Italien

OM PRODUCENTEN

Allt började 1923 när Cavalier Antonio Viberti köpte värdshuset Buon Padre i Barolo. I källaren till restaurangen började han producera vin till sina gäster av de lokala kända druvorna Dolcetto, Barbera och Nebbiolo som snabbt fick rykte om sig att hålla en hög kvalitet. 1967 tog sonen Giovanni Viberti över verksamheten och utökade vinproduktionen med både odlingsmark och en ny källare för vinproduktion. Detta blev starten för vinhuset Viberti Giovanni som idag drivs av sonen Claudio Viberti. Med en vision att kombinera innovation med respekt för traditionell vinmakning, har han tagit vinhuset Viberti till den högre kvalitetsnivån som fått stor respekt internationellt. Viberti äger totalt ca 50 ha vingårdar varav 30 ha i Langhe och Barolo området, 10 ha i Dogliani och 9,5 ha i Colli Tortonesi. Samtliga vingårdar och produktionen är hållbarhetscertifierade.